Bewust leven, Buiten

Zo wek je je zelf energie op

14 september 2018

In de afgelopen jaren is het straatbeeld in Nederland erg veranderd. Wat je vooral ziet, is dat op steeds meer daken zonnepanelen liggen. Er is bijna geen straat meer waar geen zonnepanelen te vinden zijn. Dit is ook goed te begrijpen nu weer steeds meer op zoek zijn naar duurzame manieren om energie op te wekken. Door zelf energie op te wekken zorg je voor een lagere energierekening, maar dit is ook nog eens beter voor het milieu. Het is inmiddels algemeen bekend dat als we op deze manier doorgaan de fossiele grondstoffen om energie mee op te wekken en keer opraken. Vandaar dat we druk bezig zijn met het zoeken en gebruiken van alternatieven. Hieronder vertellen we je wat meer over de mogelijkheden om zelf energie op te wekken. Wil je liever je steentje bijdragen door te kiezen voor een goedkoop en groen energiecontract, dan kun je energie vergelijken bij Independer. Je vergelijkt dan snel en makkelijk energiecontracten en kiest vervolgens degene die bij je wensen past.

Zonnepanelen op je dak

Steeds vaker kiezen mensen ervoor om zonnepanelen op hun dak te plaatsen. Dit is de meest bekende en ook een gemakkelijke manier om zelf je energie op te wekken. De panelen die tegenwoordig ontwikkelt worden hebben een hoog rendement en wekken ook energie op als de zon niet schijnt. Het is dus niet zo dat je niets hebt aan zonnepanelen als het bewolkt is. Dit is namelijk nogal vaak het geval in Nederland, dus dan zou je weinig hebben aan zonnepanelen. Hoeveel zonnepanelen je koopt is natuurlijk afhankelijk van hoeveel er op je dak passen. Als het kan, dan kun je er het beste voor kiezen om zoveel panelen aan te schaffen dat je evenveel opwekt als dat je verbruikt. Wek je over een jaar gezien evenveel op als dat je verbruikt, dan hoef je namelijk niet te betalen voor de energie die je verbruikt. Wek je meer op dan dat je verbruikt dan krijg je hiervoor een vergoeding van je energieleverancier. Hoe hoog deze vergoeding is verschilt per leverancier.

Het aanschaffen van zonnepanelen is wel een flinke uitgave. Voor het plaatsen van 10 zonnepanelen ben je gemiddeld € 4.000,- kwijt. Met 10 panelen wek je voldoende op om te voorzien in 75% van het energieverbruik van een gemiddeld gezin. De terugverdientijd voor de aanschaf van de zonnepanelen ligt tussen de 7 en de 9 jaar.

zonnepanelen dak

Zonneboiler om energie mee op te wekken

Wil je niet gelijk zonnepanelen op je dak leggen of een iets minder grote uitgave doen, dan kun je kiezen voor een zonneboiler om energie mee op te wekken. Een zonneboiler wordt aangesloten op je leidingen en verwarmt je water. Dit verwarmde water kun je vervolgens gebruiken voor het douchen of verwarmen van je woning. Vaak is het ook mogelijk om een subsidie te ontvangen als je een zonneboiler aanschaft. Of je subsidie krijgt kun je vinden op de website van Rijksoverheid.

zonneboiler

Zelf een windmolen aanschaffen

Een andere duurzame energiebron is wind. Je kunt er tegenwoordig voor kiezen om een kleine windmolen op je dak te plaatsen. Het idee hierachter is hetzelfde als met zonnepanelen, duurzaam energie opwekken. Alleen de energiebron die je gebruikt is anders. In plaats van zon gebruik je wind om energie mee op te wekken. Voor het plaatsen van een windmolen is het wel verstandig om dit te overleggen met een deskundige of installatiebedrijf. Staat de windmolen namelijk niet op de goede plek of wordt deze niet goed geïnstalleerd, dan duurt het erg lang voordat de kosten van de installatie terug hebt.

 

Je vindt misschien ook leuk