Styling

Volg je neus

31 oktober 2018

Geurverspreiders, aromaluchtverfrissers, wierookstokjes, essentiële oliën, … 
Voor de één een must, voor de ander een absolute no go. 

Stemmingswisselingen
Uit onderzoek is gebleken dat geuren een effect kunnen hebben op de chemie van ons brein, ze zijn instaat om het geheugen te triggeren en je stemming te veranderen. Verschillende geuren kunnen dan ook verschillende stemmingen opwekken nl. 

  • Koffie 
    De geur van koffie zou helpen tegen stress. Ik drink zelf geen koffie, maar ik moet toegeven dat de geur soms wel voor een opkikker kan zorgen. 
  • Den 
    Iedereen kent wel de denvormige geurverspreiders die aan de achteruitkijkspiegels in de auto hangen. Ja ik heb er zelf ook een, als is die gewoon blijven hangen van de vorige eigenaars van mijn auto. 
    Dennengeur zou vijandigheid en depressie verminderen alsook stress tegengaan. 
  • Vers gemaaid gras 
    In de zomer is er toch niks zo zalig als op een zonnige dag eventjes buiten relaxen met de geur van vers gemaaid gras in je neus. Blijkbaar komt er tijdens het afrijden van het gras een bepaalde chemische stof vrij die voor stressvermindering zorgt en de herinneringen kan boosten. 
  • Citroen 
    Citroen zou er dan weer voor moeten zorgen dat we ons beter kunnen concentreren en ons energieniveau wordt opgekrikt. Niet slecht voor tijdens het studeren dus. 
  • Gesmolten chocolade 
    Geen idee of er voor de geur van gesmolten chocolade wetenschappelijke onderzoeken zijn uitgevoerd, maar persoonlijk vind ik deze deze zeker een opkikker voor het humeur en zeker stress verlagend. 

Gewenning
Je hebt het waarschijnlijk ook wel al meegemaakt dat je ergens binnenwandelt en je meteen een geur in de neus schiet, lekker of niet doet er even niet toe. Na enkele minuten begint de geur te minderen tot je hem uiteindelijk niet meer opmerkt. Dit komt omdat ons brein zich hieraan aanpast. Dus als je ervoor wil zorgen dat je een hele dag geniet hebt van je geurverspreiders, gebruik je best geurzones ofwel een elektrische geurverspreider die je kan instellen zodat die om de zoveel tijd de geur verspreid ofwel een afwisseling van verschillende geuren. Maar let op dat het geen kakofonie wordt. 

Toch niet zo onschuldig
Geurverspreiders heb je in alle vormen en maten. Zo zijn er de elektrische verspreiders met essentiële oliën, wierookstokjes en geurkaarsen. Maar zijn die artificiële geuren wel allemaal zo gezond? 
Uit bepaalde onderzoeken is gebleken dat geurverspreiders bronnen kunnen zijn van allergenen. Zeker mensen die bijvoorbaad hooikoorts hebben zijn hier gevoeliger voor. Ook verspreiden ze fijn stof en kunnen ze benzeen en formaldehyde bevatten, hetgeen kankerverwekkende stoffen zijn. Misschien toch beter gewoon een bosje bloemen in huis halen. 

Bron: designlife.nl

Je vindt misschien ook leuk