Bij het verbouwen van een keuken komt veel kijken. Welke keukenapparatuur en hoeveel opbergruimte heb ik nodig? Wat voor een soort werkblad wil ik? Welke keukenstijl past bij mij? In dit artikel hebben we drie belangrijke zaken voor je op een rijtje gezet. Zie ze als klustips voor de verbouwing van je keuken tot droomkeuken. A je to!
-
Basis
Een van de eerste zaken waar je op moet letten als je de keuken gaat verbouwen, is de basis. Een goede basis is namelijk belangrijk wanneer je gaat bouwen. Voorbeelden van materialen die zorgen voor een goede basis zijn: betongaas, betonijzer, bouwstaalmatten, gaaspanelen, draadmatten en zwaluwstaartpalen. Betonijzer is beschikbaar in verschillende maten en uitvoeringen. Het is een onmisbaar product voor vele bouwwerken en het wordt voornamelijk gebruikt als fundering voor het wapenen van beton. Beton is namelijk wel goed bestand tegen drukkrachten, maar niet tegen trekkrachten. Zodra het beton gewapend is met betonijzer, kan het beter tegen trekkrachten en heb je een goede basis voor je nieuwe keuken.
-
Budget
Net zo belangrijk als een goede basis voor je nieuwe keuken, is het vaststellen van een budget. Door vooraf te bepalen hoeveel je maximaal uit wilt geven aan de verbouwing van je keuken tot droomkeuken, kun je gerichter op zoek gaan naar zaken als keukenapparatuur, opbergruimte, werkblad en keukenstijl.
-
Keukenopstelling
Een andere, niet onbelangrijke zaak waar je op moet letten als je de keuken gaat verbouwen, is de keukenopstelling. Hoe wil je dat jouw keuken er qua opstelling uit gaat zien? We hebben een aantal mogelijke keukenopstellingen voor je op een rijtje gezet.
-
Rechte keukenopstelling
Een rechte keukenopstelling – ook wel een enkelwandige keuken – zie je vaak in huizen waar de ruimte wat beperkter is, zoals bijvoorbeeld in een appartement, zodat er nog voldoende ruimte over is voor een eettafel. Indien je aan de keukenkastjes beneden genoeg hebt, zou je ervoor kunnen kiezen om boven het werkblad enkel wat planken te plaatsen, zodat het geheel ruimtelijker lijkt.
-
Parallel keukenopstelling
Je kunt kiezen voor een parallelle keukenopstelling – ook wel een dubbelwandige keuken – wanneer je keuken in een aparte ruimte of hoek van het huis komt waar niet direct een eettafel naast hoeft te staan. Bij een parallelle keukenopstelling plaats je aan de ene kant het werkblad met het spoel- en kookgedeelte en aan de andere kant een kastenwand met daarin alle inbouwapparatuur.
-
Hoekopstelling
Een hoekopstelling – ook wel een keuken in L-vorm – is een veel voorkomende keukenopstelling. Deze opstelling is handig wanneer je geen hele lange muur hebt, maar waar je wel prima een hoekopstelling kwijt kunt. In een hoekopstelling kun je hoge keukenkasten plaatsen en je kunt er een draaicarrousel kwijt. Je weet wel, zo’n keukenkastje waarin je al draaiend op zoek gaat naar de pan die je nodig hebt en deze plots tevoorschijn komt.
-
Kookeiland
Deze keukenopstelling behoeft vanwege z’n populariteit maar weinig uitleg. Bij een eilandkeuken plaats je een gedeelte van de keuken los van de muur. Een kookeiland is de centrale plek in de ruimte waar je kookt, praat en – indien er een zitgedeelte is – eet.
Dit zijn slechts een paar van de zaken waar je op moet letten als je de keuken gaat verbouwen om er je droomkeuken van te maken. Weet jij al welke keukenopstelling je gaat plaatsen?