Je hebt een nieuwe laminaatvloer gekozen en wil nu met de zelf-plaatsing aan de slag? Vergeet dan zeker niet de juiste onderlaag! Wij geven je enkele tips voor het kiezen en plaatsen van de juiste ondervloer.
Waarom heb ik een ondervloer nodig?
Een ondervloer onder je laminaat is noodzakelijk. Deze extra laag geeft meerdere positieve eigenschappen aan je vloer en kan de levensduur aanzienlijk verlengen.
Welke factoren zijn belangrijk?
Woon je in een rijhuis of een appartement met veel buren? Dan is geluidsdemping van doorgangsgeluiden (naar het verdiep beneden) of reflectiegeluiden (binnen dezelfde kamer) een belangrijk aspect. Heb je een vloerverwarming liggen? Kies dan best voor een ondervloer met een zeer goede warmtegeleiding. Is de kamer boven een onverwarmde ruimte gelegen? In dit geval is extra thermische isolatie wel fijn. En ligt de ondergrond niet helemaal perfect effen, zal een ondervloer met egaliserende eigenschappen wel kunnen helpen.
Nu is het zeker niet zo, dat je een vijftal ondervloeren op elkaar moet stapelen om aan vijf verschillende kenmerken te voldoen. De meeste ondervloeren bieden een mix van verschillende eigenschappen. Maar wat kunnen zij eigenlijk allemaal?
Extra geluidsdemping
Aangezien laminaat meestal zwevend geplaatst wordt, kan de tussenruimte tussen laminaatvloer en onderlaag de loopgeluiden nog eens versterken. Een holle klank is het gevolg. Een goede dempende ondervloer werkt dit effect tegen. Er zijn twee soorten geluiden die tijdens het belopen van een laminaatvloer kunnen ontstaan. Wil je het geluid van voetstappen in een intensief gebruikte kamer zoals een woonkamer beperken, dan heb je een onderlaag nodig dat het reflectiegeluid tegenwerkt. Dat zijn geluiden die van de vloer terug in de kamer worden gestuurd. Voor kamers op een bovenverdieping, is het voornamelijk interessant het doorgangsgeluid te beperken zodat de mensen in de ruimte onder jou niet gestoord worden.
Thermische isolatie
Een goede isolatie is voornamelijk voor kamers interessant die bijvoorbeeld boven een garage of een kelder liggen. Zo wordt de koude extra tegengehouden en krijg je niet zo snel ijzige voeten. Voor de plaatsing van laminaat op een vloerverwarming heb je daarentegen een andere eigenschap nodig: namelijk een betere warmtegeleiding om effectief van de verwarming te kunnen genieten. Voor veel ondervloeren die voor de plaatsing in combinatie met een verwarmingssysteem geschikt zijn, zijn ook bruikbaar bij vloerkoelingen. Want de ondervloer volgt hiervoor dezelfde principes. Raadpleeg voor meer zekerheid ook steeds de officiële productomschrijving van de fabrikant.
Een egaliserend effect
Voor laminaatvloeren is het belangrijk dat deze op een vlakke en stevige ondergrond geplaatst worden. Om kleine niveauverschillen te overbruggen volstaat de plaatsing van een ondervloer met egaliserend vermogen. Het is dus niet altijd nodig om de ondergrond eerst door een vakman te laten egaliseren. Bijvoorbeeld bij plaatsing van een laminaatvloer bovenop een tegelvloer met brede voegen komt een egaliserende ondervloer uitstekend van pas.
Vochtbestendig
Plaats je laminaat op een gelijkvloers of op een nieuwe cementbodem (chape)? Dan is het aangeraden om een extra dampscherm onder de ondervloer te leggen, of een ondervloer te kiezen die reeds voorzien is van een vochtwerende laag. Deze voorkomt dat opstijgend vocht uit de ondergrond je laminaatvloer zal beschadigen.
Hoe leg je de ondervloer?
Sommige ondervloeren zijn reeds voorzien van een kleefstrook, zodat de verschillende banen gemakkelijk aan elkaar vastgeplakt kunnen worden. Is dit niet het geval, gebruik je het best een alu-tape om de stroken met elkaar te verbinden. Op deze manier voorkom je een verschuiven van de ondervloer onder het laminaat. Kleine tip: Plaats de banen van de ondervloer in een hoek van 90 graden tegen de gewenste legrichting van je laminaat. Dit zorgt voor meer stabiliteit en minder beweging tussen die twee lagen.
Ga je nu aan de slag met je laminaatvloer? Wij wensen je er veel woonplezier van!