Wanneer je in je huis ruimte te kort komt, omdat er een gezinsuitbreiding op komst is, ga je naar een mogelijkheid zoeken voor een extra kamer. Het zou ook kunnen dat je een extra werkplek wilt hebben of studeerkamer. Het zijn enkele voorbeelden waarom je een extra ruimte nodig kan hebben.
Aanbouw
Je zou kunnen kijken of het mogelijk is om aan de achterzijde van je huis een aanbouw te maken. Daar zal de tuin geschikt voor moeten zijn. Zodra je gaat bekijken wat een uitbouw allemaal inhoudt, kom je er snel achter dat het heel wat werk is. Ook zijn de kosten hoog en heb je de toestemming van de gemeente nodig. Wanneer je in een huis woont met een schuin dak is er nog een andere mogelijkheid. Je zou aan de achterzijde van het dak een dakkapel van VDB Dakkapel kunnen plaatsen. Ook hier heb je toestemming van de gemeente voor nodig, maar daar doen ze niet moeilijk over, zolang het maar aan de achterzijde is. Door het plaatsen van een dakkapel krijg je op je zolder een extra kamer. De kosten zijn veel minder dan van een aanbouw. Bij een dakkapel moet je beslissen hoe groot hij moet worden en hoeveel ramen hij moet hebben. Moeten alle ramen open kunnen om te luchten of is een al voldoende. Een openslaand raam is duurder dan een vast raam. Wil je dubbel glas gebruiken of drievoudig. Ook de vorm van de dakkapel is belangrijk. Moet het dak van de dakkapel horizontaal lopen of met de schuinte van het dak. Dat zijn zaken waar je vooraf over na moet denken. Er zijn heel soorten modellen die voor een dakkapel geschikt zijn.
Een dakkapel bouwen
Wanneer je besloten hebt een dakkapel te gaan bouwen, moet je een besluit nemen hoe je deze wilt plaatsen. Je kunt een prefab dakkapel plaatsen of een als dakopbouw. De meeste kiezen tegenwoordig voor een prefab dakkapel, omdat deze op een dag geplaatst kan worden. Een prefab dakkapel wordt kant en klaar in de fabriek gemaakt en zo afgeleverd. Hij wordt door een kraan op het dak geplaatst in de ruimte die een aannemer of timmerman heeft vrijgemaakt. Wanneer de dakkapel geplaatst is, moet hij alleen nog maar afgewerkt worden. De pannen moeten goed worden gelegd tegen het dakkapel en waterdicht gemaakt worden. Wanneer dat is gebeurd, zal de aannemer of timmerman de binnenzijde afwerken.
Wanneer je kiest voor een traditioneel dakkapel zal hij uit losse onderdelen op het dak worden gebouwd. Wanneer je daar een timmerman voor ingehuurd hebt, zal hij eerst de ruimte vrij maken waar de dakkapel geplaatst moet worden. Zodra de timmerman het geraamte heeft gemaakt, zal hij de constructie afwerken met hout of kunststof. Er wordt ook vaak zink bij gebruikt. Een traditioneel dakkapel is zeer geschikt voor maatwerk dat door een vakman gemaakt kan worden.
Materiaal voor een dakkapel
Je kunt een dakkapel geheel van hout maken. Dat heeft het nadeel dat het om de paar jaar geschilderd moet worden. De dakkapel is hoog op het dak dus zal je een schilder moeten inhuren.
Een kunststof dakkapel is duurder dan een van hout. Het heeft een belangrijk voordeel dat het niet geschilderd hoeft te worden. De meerkosten heb je dus snel terugverdient.
Een polyester dakkapel is uit een stuk gebouwd. Het is geheel naadloos. De kans op een lekkage is minimaal. Het isoleert goed. Het is de duurste materiaalsoort om voor dakkapellen te gebruiken.
Bron: www.supperrenovatie.nl