Bewust leven

Duurzaam wonen

23 december 2016

Duurzaam wonen is in veel gemeenten een top prioriteit geworden bij het bouwen van woningen. De overheid heeft een Natiaal Plan opgesteld om overheidsgebouwen (bijna) energieneutraal aan te passen voor 2018. Nieuwbouw woningen in Nederland moeten vanaf 2021 (bijna) energieneutraal opgeleverd worden.

Energieneutraal

Een woning is energieneutraal als het niet meer energie verbruikt dan dat het zelf opwekt. De woningen worden ook wel nulwoning genoemd of ‘nul op de meter woning’. De overheid wil dit bereiken door allereerst energie te besparen. Zo’n 40% van het energieverbruik in Europa gaat op aan wonen en werken in gebouwen. Nieuwe gebouwen moeten voortaan duurzaam gebouwd worden met een solide isolatie, zuinige ketels, slimme energiemeter en goede ventilatie. De energieopwekking kan geschieden met zonnepanelen op het dak van de eigen woning of gemeenschappelijk met buren in een wijk.

Een belangrijk voordeel voor bewoners van een nulwoning is dat de energiekosten sterk zullen verminderen. Nu maar hopen dat de overheid geen hoge energiebelastingen gaat heffen als de nulwoningen eenmaal zijn gerealiseerd. Vandaag kwam in het nieuws dat de energieprijzen met 60 euro zullen gaan stijgen in 2017. Voor een belangrijk deel komt dit door een hogere heffing voor duurzame energie en een verhoging van netwerk kosten. Op termijn zullen ook bestaande woningen en gebouwen aangepast worden en energieneutraal gemaakt worden. Omdat dit heel veel geld vergt wordt het stapsgewijs gedaan.

Duurzame woning kopen

Op makelaarsite Funda is het mogelijk om duurzame woningen te kopen. In december 2016 staan er ruim 168.000 koopwoningen te koop. Als men ‘duurzaam wonen’aanvinkt blijven er nog 7700 woningen over. Met het tweede filter is het energielabel in te stellen. Een energielabel geeft aan hoe zuinig een woning is. Label A is het best en staat voor groen en zeer zuinig. Funda heeft bijna 1700 duurzame woningen met energielabel A. Een blik op de kaart laat zien dat de duurzame huizen redelijk gelijkmatig verdeeld zijn over Nederland. Alleen Zeeland en Limburg wijken af met een kleiner aanbod. De goedkoopste duurzame woning (70m2) kost 110.000 euro en is te vinden in een dorpje in Zeeland. De duurste is een rietgedekte villa met 13 kamers in Bilthoven. Prijs bijna 4 miljoen euro. De keuze voor duurzame wonen is dus nog beperkt maar zal de komende jaren sterk groeien.

Ecodorp

Het toppunt van duurzaam wonen is natuurlijk een woning in een ecodorp. Er zijn al meer dan twintig initiatieven van ecodorpen in Nederland. De dorpen zijn bijna allemaal gevestigd in de regio’s Midden-, Oost- en Noord-Nederland. De bewoners willen graag zelfvoorzienend zijn door eigen groenten te telen. Men gebruikt regenwater en grondwater in plaats van leidingwater. De huizen zelf zijn gemaakt van milieuvriendelijk materiaal en vaak toegedekt met aardegrond. De toekomst zal leren of dit soort kleinschalige milieuprojecten ook kans maken als het op een grotere schaal wordt toegepast.

Je vindt misschien ook leuk