De beukenhaag is populair in Nederland. Niet zo gek want de beuk is een inheemse boom in Europa die je goed tot haag kunt snoeien. Hij wordt dan ook veel toegepast als groene omheining van tuinen. De groene beukenhaag (Fagus sylvatica) zie je meer dan de rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’). Maar wat dacht je van beide kleuren in een gemengde haag?
Alle seizoenen mooi
Een groene haag als omlijsting van je tuin; een prachtig gezicht én ook nog eens goed voor het dierenleven. Vogeltjes scharrelen eronder of vinden er een schuilplaats. Een beukenhaag houdt het verdorde blad vast in de winter. De bruine bladeren blijven zitten totdat het nieuwe blad in het voorjaar tevoorschijn komt. Gedurende de winter zitten vogeltjes zo lekker beschut en jij hebt geen last van inkijk.
Snel klaar haag
Beukenhagen zijn te krijgen in verschillende vormen. De goedkoopste is de beuk uit de volle grond. Dit wortelgoed is alleen leverbaar als de plant in rust is van november tot april. Daarnaast kun je het hele jaar door planten in pot kopen. Deze zijn wat duurder, maar je bent niet afhankelijk van een specifieke maand om aan te planten. Nieuw is de kant-en-klaar beukenhaag. Wil je dus snel een dichte haag dan is dit de oplossing. De kant-en-klaar hagen zijn trouwens ook ideaal om in pot te laten staan en rondom het terras te zetten. Vergeet dan niet ze genoeg water te geven!
Rode en groene beuk
Wil je eens wat anders dan kun je zowel groene als rode beukenhaag (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’ )in één haag aanplanten. De hoeveelheid planten is afhankelijk van de hoogte – en dus leeftijd van de planten – die je wilt aanschaffen. Wil je snel een dichte haag, maak dan een dubbele rij en zet ze in driehoeksverband. Zorg ervoor dat je aan beide zijden ongeveer evenveel groene als rode beuken plaatst, echt om en om hoeft niet dat houdt het wat spannender, maar kan natuurlijk wel.